Integritetspolicy och Cookies

Varför har vi en integritetspolicy?


Prorec värnar om din personliga integritet. Vi strävar därför efter att alltid skydda dina personuppgifter på bästa sätt och följa alla vid var tid gällande lagar och regler för dataskydd. Genom denna integritetspolicy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss och vår användning av så kallade cookies.
Denna policy gäller för alla uppgifter som samlas in i samband med att du gör ditt köp av oss och i samband med att du använder vår websida. Gällande integritetspolicy finns även tillgänglig på vår hemsida.

Vem är ansvarig för dina personuppgifter?


Prorec, Org.Nr: 870626-8292, med adress Stallmästaregatan 2, 281 52 Hässleholm, är ansvarig för behandlingen av dina uppgifter.

Du kan kontakta vårt dataskyddsombud genom att ringa till telefonnummer 0701447199 eller skicka ett e-postmeddelande till info@prorec.se.

Vilka personuppgifter behandlar vi?


De uppgifter som vi behandlar är de uppgifter som du har lämnat till oss, som vi samlar in via vår webbplats eller från en tredje part, t.ex. information som vi får från olika tredjepartsleverantörer inom ramen för annonsnätverk.

Uppgifter som du har lämnat till oss:
När du ingår ett avtal hos oss kommer du att lämna viss information om dig till oss. Du kan även komma att lämna information till oss av andra anledningar. Informationen du lämnar kan vara till exempel ditt namn, dina kontakt- och adressuppgifter, dina personliga preferenser och ditt telefonnummer.

Uppgifter som vi har samlat in från dig:
Vi kommer att behandla uppgifter om ditt om ditt ingångna avtal. När du besöker vår webbplats kommer vi även automatiskt samla in dina uppgifter, till exempel information om din IP-adress och vilka tjänster och sidor du besökt på vår sajt. Vi kan även komma att behandla uppgifter om dig som vi i marknadsföringssyfte, eller för att förbättra din kundupplevelse hos oss, har köpt eller fått tillgång till från offentliga register och databaser.

För vilka ändamål behandlar vi dina uppgifter?

Marknadsföring av våra produkter via e-post
Om du har lämnat ditt samtycke till detta i samband med att du genomfört ett köp så kommer vi även använda ditt namn och din e-postadress för att marknadsföra våra produkter via e-post genom utskick av nyhetsbrev och kampanjerbjudanden. Vi kommer även skicka ut vårt nyhetsbrev om du har begärt detta särskilt via formuläret för detta på vår hemsida. För att du ska få erbjudanden som känns relevanta för just dig så kommer vi i vissa fall anpassa innehållet i marknadsföringen med hjälp av Profileringsdata (förklaring av vad detta innebär finns nedan). Den rättsliga grunden för denna personuppgiftsbehandling är ditt samtycke som du inte behöver lämna för att kunna genomföra ett köp.

Profilering
När du använder vår hemsida kommer vi automatiskt att samla in och analysera din IP-adress, sidor du besökt, tjänster som du har visat intresse för och ditt surfbeteende på vår sajt (”Profileringsdata”). I detta arbete använder vi oss tex av verktyget Google Analytics. Vår analys av Profileringsdata ger oss ökad kunskap och förståelse om våra kunder i allmänhet och möjliggör även att vi kan presentera erbjudanden direkt på vår hemsida som vi tror är relevanta för dig (så kallad profilering). Den lagliga grunden för denna personuppgiftsbehandling är vårt legitima intresse av att kunna utveckla vår affärsverksamhet och att kunna marknadsföra produkter till dig som vi tror att du kan vara intresserad av.
För att hindra att information om dig sparas via Google Analytics kan du använda ett webbläsartillägg som du hittar här.
Om du har samtyckt till att ta emot marknadsföring via e-post kommer vi som beskrivits ovan även att använda oss av resultatet av vår analys av Profileringsdata för att kunna anpassa våra marknadsföringserbjudanden till just dig.

Vilka kan få tillgång till dina uppgifter?


Dina uppgifter behandlas som utgångspunkt endast av oss. Vi kan även komma att dela din information med våra leverantörer i enlighet med nedan.

Var behandlas dina uppgifter geografiskt?


Vi och våra leverantörer behandlar dina personuppgifter inom EES.

Hur länge sparar vi dina uppgifter?


För bokföringsändamål sparar vi i enlighet med gällande bokföringslagstiftning information om vårt avtal med dig i sju år.

Om du lämnat ditt samtycke till att ta emot marknadsföring via e-post från oss kommer vi att spara ditt namn och din e-postadress för detta ändamål tills du avregistrerar dig eller ber oss sluta kontakta dig eller motsätter dig behandling av dina personuppgifter för direktmarknadsföring.
Dina personuppgifter kan sparas längre än vad som angetts ovan i den mån vi är skyldiga att göra det enligt lag, förordning eller myndighetsbeslut.

Profileringsdata raderas efter 6 mån från insamling eller tidigare om du motsatt dig profilering på det sätt som framgår av nästa stycke.

Hur kan du påverka vår behandling av dina uppgifter?


Du har rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av uppgifter. Återkallelsen av ditt samtycke innebär att vi inte kommer fortsätta att behandla dina uppgifter för det ändamål som ditt samtycke avsåg och att vi raderar uppgifterna i fråga – såvida vi inte behöver dem för något annat ändamål enligt denna integritetspolicy. Du har också rätt att när som helst invända mot behandlingen av dina uppgifter för direktmarknadsföring och/eller profilering. Om du meddelar oss att du motsätter dig att vi behandlar dina uppgifter för ändamålen direktmarknadsföring och/eller profilering kommer vi att upphöra med behandlingen av dina uppgifter för dessa ändamål och radera berörda uppgifter – såvida vi inte behöver fortsätta behandla uppgifterna i fråga för något annat ändamål i enlighet med denna integritetspolicy.

I enlighet med gällande dataskyddslagstiftning har du rätt att utan kostnad få tillgång till information om vilka uppgifter som vi behandlar om dig samt rätt att begära rättelse av dina uppgifter. Om du vill ha sådan information kan du begära detta genom att kontakta oss per post eller e-mail. Våra kontaktuppgifter framgår ovan. Fram till den 25 maj 2018 behöver du enligt lag för att ta del av de uppgifter som vi behandlar om dig ansöka om detta skriftligen genom en handling som är undertecknad av dig personligen.
Du har under vissa förutsättningar även rätt att begära radering eller begränsning av dina uppgifter eller invända mot vår behandling. Du har också rätt att inge klagomål till svenska Datainspektionen eller annan behörig tillsynsmyndighet som utövar tillsyn över företags hantering av uppgifter.
Du har även rätt att under vissa förutsättningar få ut de uppgifter som rör dig som du lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet).

Hur använder vi cookies?


Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats meddelas om cookies används. När du besöker denna webbplats sparas cookies på din dator. Dessa cookies är dels s.k. sessionscookies. Sessionscookies lagras inte under en längre tid på din dator, utan försvinner när du stänger din webbläsare. Via verktyget Google Analytics sparas även så kallade permanenta cookies med en maximal livstid på två år.
Om du inte accepterar användning av cookies kan du ställa in din webbläsare så att den automatiskt nekar cookies eller så att den informerar dig om en webbsida använder cookies. Om du stänger av cookies kommer du inte att kunna handla, eftersom kundkorgen kräver cookies för att fungera. Du kan däremot titta runt i butiken utan att ha cookies aktiverat.

VAD ÄR EN KAKA?

En kaka (eller cookie) är en liten textfil som en webbplats begär att få spara på besökarens dator. Kakor används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i kakan kan också användas för att följa en användares surfande på webbplatser som använder samma kaka. Det finns två typer av kakor. Den ena typen sparar en fil under en längre tid på besökarens dator, kakan har då ett utgångsdatum. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen förra gången. När utgångsdatumet passerats raderas kakan när användaren återkommer till den webbplats som skapade den. Den andra typen av kakor kallas sessionskakor och saknar utgångsdatum. Under tiden en användare är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i användarens dators minne exempelvis för att hålla reda på vilket språk denne har valt. Sessionskakor lagras inte under en längre tid på användarens dator, utan försvinner när användaren stänger sin webbläsare.

VAD ANVÄNDS KAKOR TILL?

Här följer ett antal exempel på vad kakor kan användas till:

Kakor används ofta för inloggning på webbplatser. När någon loggar in på en webbplats placeras en kaka på dennes dator. Vid varje sidbläddring skickar användarens dator kakan till den webbplats denne besöker och med hjälp av kakan kan webbplatsen konstatera att användaren är inloggad och användaren slipper använda användarnamn och lösenord för varje ny sida.På webbplatser som säljer varor används kakor för att göra det smidigt att handla. Med hjälp av kakor kan webbplatsen hålla reda på vilka varor användaren har ”lagt i sin varukorg”.Med hjälp av kakor kan webbplatser registrera vilka personer som besökt vilka sidor. Den informationen kan sedan användas för att välja rätt annons eller på annat sätt skräddarsy de sidor personen får se genom annonsering och skräddarsytt innehåll. Många kakor som används för annonsering och skräddarsytt innehåll är tredjepartskakor.Kakor kan användas när en användare själv vill skräddarsy webbplatser efter sina användarpreferenser. Det kan gälla önskemål om formgivning på en webbplats som man ofta besöker, om anpassad kontrast eller teckenstorlek eller om anpassad sortering eller urval.De flesta webbplatser följer upp trafiken genom webbstatistik för att kunna förbättra webbplatsen, motivera kostnader och för att lära sig mer om sina målgrupper. Många kakor som används för webbstatistik är tredjepartskakor. Kakor kan också användas för att hålla reda på vem som röstar i en omröstning för att undvika att en användare röstar flera gånger.

VAD ÄR TREDJEPARTSKAKOR?

Kakor som exempelvis används för att samla information för annonsering och skräddarsytt innehåll samt för webbstatistik kan vara så kalllade tredjepartskakor. Den här sortens kakor kommer från någon annan än den som är ansvarig för webbplatsen t.ex. en annonsfirma via en. banner. En annonsfirma kan placera ut annonser eller statistiktjänster som kartlägger surfvanor hos användarna på många olika webbplatser. Besökarens surfvanor kan därför potentiellt kartläggas på alla webbplatser som använder sig av samma annons eller statistiktjänst. Eftersom tredjepartskakor gör det möjligt att skapa mer heltäckande kartläggningar av användarens surfvanor anses de känsligare ur ett integritetsperspektiv, därför finns det i de flesta webbläsare möjlighet att ställa in så att tredjepartskakor inte accepteras. Väljer du som webbplatsinnehavare att installera komponenter av olika slag på din webbplats (annonsfunktioner, statistikfunktioner, enkätverktyg osv.) finns risk att dessa medför tredjepartskakor. Då är det särskilt angeläget att ta reda på vad dessa kakor används till, att de som levererar komponenterna är seriösa och inte missbrukar personuppgifter de kan tänkas komma över.3,

Vad är Flash-kakor?

Flash-kakor är en teknisk konstruktion som liknar kakor. Nästan alla webbläsare har en Flash player som används för att kunna visa Flash-presentationer. Ett välkänt exempel på Flash-presentation är videospelaren på videosajten YouTube. (Flash-kakor är inte bara förknippade med YouTube, utan gäller även andra webbplatser.). En Flash-kaka kan användas till att spara dina användarpreferenser till exempel ljudvolym. Skillnaden mellan vanliga kakor och Flash-kakor är bland annat att en Flash-kaka är mycket större än en vanlig kaka och tar därför större plats på din hårddisk. En Flash-kaka saknar också tidsbegränsningar. De finns kvar tills någon raderar dem. När du som användare konfigurerar kak-hanteringen i din webbläsare omfattas bara vanliga kakor, inte Flash-kakor.

VILKA RISKER ÄR FÖRKNIPPADE MED KAKOR?

Kakor är små textfragment som i sig är harmlösa om man jämför med till exempel virus. En dator blir inte förstörd av kakor. Men det finns ändå en del risker. Huvudsakligen finns riskerna inom följande kategorier:

Kakor ger webbplatser möjlighet att kartlägga användares aktiviteter på nätet. Detta kan uppfattas som intrång i den personliga integriteten och vissa användare kan välja att inte acceptera kakor på sin dator. Detta kan vara något att tänka på när din webbplats utformas och när du väljer hur du använder kakor.Avlyssning och förfalskning av kakor kan under vissa förutsättningar användas som verktyg av en elektronisk brottsling. Dessa verktyg kan då användas till exempel för obehörig inloggning, obehörig modifiering av innehåll i varukorg, snedvridning av statistik och obehörig röstning.Det ligger i webbplatsinnehavarens intresse att vidta åtgärder för att förhindra avlyssning och förfalskning av kakor, liksom andra metoder för intrång och bedrägerier. Likaså måste du som webbplatsinnehavare säkerställa att personliga uppgifter som inhämtas via kakor inte missbrukas, vare sig av dig eller dina samarbetspartners. Om du använder Flash-presentationer (t.ex. en You Tube-video) på din webbplats och den hämtats från en annan webbplats kan ägare till Flashpresentationen registrera besök på din webbplats. Den informationen kan kopplas samman med information från andra webbplatser som innehåller samma Flash-presentation. Detta kan ske även om användare blockerat användningen av kakor i sina webbläsare. Det är viktigt att du som webbplatsinnehavare är medveten om Flash-kakor används på webbplatsen samt att du informerar besökarna om detta.

Vad säger lagen?

Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med kakor få tillgång till information om att webbplatsen innehåller kakor och ändamålet med användningen av dem. Besökaren ska också samtycka till att kakor används.

VAD ÄR SYFTET MED BESTÄMMELSEN OM KAKOR?

Bestämmelsen i lagen syftar till att skydda användarens integritet. Kakor används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i kakan är möjlig att använda för att följa en användares surfande. Kakor kan därför även användas för att sammanställa och analysera den information som en användare lämnar efter sig när han eller hon surfar på nätet.

VAD MÅSTE MITT FÖRETAGS/MIN ORGANISATIONS WEBBPLATS GÖRA FÖR ATT UPPFYLLA LAGEN?

Det är inte förbjudet att använda kakor. Du måste dock fullt ut informera webbplatsens besökare om att webbplatsen innehåller kakor och ändamålet med användningen av dem. Du måste också se till att besökaren samtycker till att du använder kakor innan kakor lagras eller hämtas. Ett samtycke ska vara individuellt, frivilligt och särskilt (jämför 3 § personuppgiftslagen).
Den information du lämnar dina besökare om användningen av kakor bör innehålla uppgifter om vad de olika kakorna heter, till vilket domännamn de hör, vilka data som lagras i kakorna och hur länge de sparas i besökarens webbläsare. Det bör också tydligt framgå vilket syfte kakorna fyller på din webbplats liksom om informationen kommer från eller lämnas ut till tredje part. Det finns inte en teknisk lösning för informationslämnande och samtyckesinhämtning som passar alla, utan det är upp till varje webbplatsinnehavare att bedöma vad som fungerar för både webbplatsen och dess användare i varje enskilt fall.